lauantai 20. helmikuuta 2016

Sosekeitto leivän sisällä

Tässä yksi ehdoton suosikkireseptini :)

Viikonloppuisin, kun on aikaa panostaa kunnolla ruoan laittoon, tämä on kiva tehdä; täyttää silmät ja suun sananmukaisesti. Vähän aikaa vievä, mutta näyttävä annos ja niin hyvää <3
Alkuperäinen idea tuli joskus Puolan matkaltamme. Siellä monissa ravintoloissa tarjotaan keittoa näin.

Tähän käy kaikenlainen vaalea leipä, mutta tämä on yksi suosikeistamme. Nimestään huolimatta EI maistu oluelle tai kotikaljalle! :)

Ohjeen olen löytänyt joitakin vuosia sitten jostain blogista, mutta en muista millään mistä. Jos joku tunnistaa, mainitsen mielellään tekijän nimen.
Paras tulos tulee, jos käytössäsi on yleiskone tms. mutta onnistuu taikinan vaivaus ihan käsinkin.
MALLASLEIPÄ

500 g (½ l) vettä
50 g (1½ dl) kaljamallasta
25 g tuoretta hiivaa
70 g (½ dl) siirappia
20 g (4 tl) suolaa
700 g (11 dl) puolikarkeita vehnäjauhoja
45 g (½ dl) rypsiöljyä
  1. Sekoita huoneenlämpöinen vesi, maltaat, hiiva, siirappi ja suola. (Jos vaivaat koneella, se nostaa taikinan lämpötilaa, joten nestettä ei tarvitse lämmittää 37-asteiseksi).
  2. Alusta yleiskoneella jauhot mukaan hitaammalla nopeudella n. 15 min. Pitkä vaivaus on tässä olennaista, jotta saadaan sitkoa isosti, ja neste pysyy sitkeämmän leivän sisässä. Taikina jää erittäin pehmeäksi. (Jos vaivaat taikinan käsin, tee se huolella).
  3. Lisää öljy ja vaivaa vielä minuutti.
  4. Anna taikinan levätä tunnin verran muovipussilla tiiviisti peitettynä.
  5. Jos teet alkuruoaksi soveltuvia sämpylän kokoisia ”lautasia”, jaa taikina 12 osaan ja pyörittele sämpylöiksi.
  6. Jos teet pääruoaksi soveltuvia limpun kokoisia ”lautasia”, jaa taikina kuuteen osaan ja leivo pyöreät pikkulimput, kolme per pelti. Limput olivat n. 230 g per kappale.
  7. Anna kohota tunnin verran liinalla peitettynä.
  8. Paista limppuja 200 asteessa 35 min.

 
Koverra limpuista sisus pois (ne syödään keiton kanssa). Kun keitto on valmis, laita kaikki leivän osat takaisin uuniin +225 astetta n. 5min. että leivän pinnasta tulee rapea (aika riippuu uunista, joten kokeilemalla selviää, paljonko on sopiva).

Koska tällä kertaa tein nämä pääruoaksi, jaoin taikinan kuuteen osaan ja siinä riittää syömistä todellakin yhdelle ihmiselle!

Sosekeitoksi sopii mikä tahansa keitto. Isännän ehdoton lemppari on perunavelli :) mutta tällä kertaa tein bataatti-perunasosekeiton, joka myös oli erinomaista!
 
BON APPETIT!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti